Etten-Leur is een gemeente in West-Brabant, tussen Roosendaal en Breda aan de snelweg A58. Je zou denken dat het een dorp is, gezien het aantal inwoners, en toch heeft het stads allures. Er is een groot modern winkelcentrum, Etten-Leur heeft haar eigen marathon en zo zijn er nog wel een aantal aspecten te noemen. Waar je Etten-Leur ook van kunt kennen, is het jaarlijkse MiMa-spektakel dat met carnaval plaatsvindt.

Meer dan 60 jaar geleden was Etten-Leur veel groter toen ook de gemeentes Hoeven, Sint-Willebrord en delen van Prinsenbeek bij Etten-Leur hoorden. Dat was tot 1953. Prinsenbeek hoort nu bij Breda, Hoeven bij Halderberge en Sint-Willebrord bij Rucphen. Etten-Leur bestond toen ook uit twee aparte woonkernen: Etten en Leur. Pas in 1968 veranderde dit, doordat de kernen aan elkaar groeiden. Voorheen liep de grens langs de Sander, de Baai en de Lage Neervaart liep. 

Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden

Ondanks het feit dat de gemeente niet zo groot is, zijn er wel een aantal belangrijke rijksmonumenten zoals De Bisschopsmolen die tot 1959 dienst deed als korenmolen. Sinds 2006 werkt de molen weer. Daarvoor moesten wel een aantal restauraties gebeuren. Een andere bezienswaardigheid is het Sint Paulushofje in het centrum van de gemeente, oorspronkelijk bedoeld als woonvoorziening voor arme vrouwen. Het hofje telt 13 huisjes die nog steeds bewoond zijn. In een daarvan zit het Heemkundig streekmuseum Jan Uten Houte. Daarnaast telt de gemeente een aantal kerken die als rijksmonument geboekstaafd staan. Etten-Leur zou je kunnen kennen van het MaMi-spektakel, een jaarlijks evenement tijdens carnaval. De Ettenaren proberen dan een wereldrecord te vestigen zoals de 'Grootste vogeltjesdans' (2017, gehaald) of 'Vaandelzwaaien' (2015, gehaald). Afgelopen jaar was het spektakel 'Fietsbellen' (2018), wat met 3148 mensen gelukt is. Opvallend is dat Etten-Leur haar eigen marathon heeft. Die vindt elk jaar op de laatste zondag van oktober plaats. De eerste werd gehouden in 1983, ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van atletiekvereniging Achilles en heette toen nog Marathon van Etten-Leur (inmiddels Marathon Brabant).

Cijfers en feiten

De gemeente telt anno medio 2017 43.124 inwoners. Tot 2020 neemt de bevolking gemiddeld met 1,3 personen per opgeleverde nieuwbouwwoning toe. Tussen 2020 en 2025 zou dit gemiddeld maar een persoon per nieuwbouwwoning zijn. Het aantal mannen en vrouwen is ongeveer gelijk (iets meer vrouwen). De meerderheid van de inwoners is tussen de 46-65 jaar oud. Etten-Leur heeft een oppervlakte van 55,90 km². Een klein gedeelte daarvan is water. In 2015 is het bestuur van het centrum vernieuwd. De gemeente bestaat nu uit 13 wijken.

Politiek

De gemeenteraad van Etten-Leur bestaat uit 27 zetels. In de gemeenteraad van Etten-Leur zijn zowel het Algemeen Plaatselijk Belang, het CDA, de VVD, de PvdA, Ons Etten-Leur, D66, Leefbaar Etten-Leur en Fractie de Regt zijn vertegenwoordigd. Het dagelijks bestuurd wordt uitgevoerd door het College van Burgemeester en Wethouders en bestaat uit burgemeester Miranda de Vries van de PvdA, gemeentesecretaris/directeur Barbera Silvis-de Heer, Jan van Hal (1loco-burgemeester, CDA), wethouder A.P.M.A. Schouw (2loco-burgemeester, APB) en wethouder Ron Dujardin (3e loco-burgemeester, D66).