Tot voor kort behoorde Helmond samen met Breda, Tilburg, Eindhoven en Den Bosch tot de vijf grootste steden van Brabant. Die plek is inmiddels overgenomen door Oss. Wel behoort Helmond nog tot BrabantStad, het samenwerkingsverband tussen de vijf grote Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant. 

Helmond is ontstaan vanuit een nederzetting die al voor 1000 moet hebben bestaan, maar werd pas echt gesticht in 1225 door Hendrik I van Brabant en kreeg rond 1232 stadsrechten. De stad heeft een verleden van metaal- en textielindustrie (dat laatste is ook het geval bij Tilburg). De textielindustrie werd gestimuleerd door de Zuid-Willemsvaart die Helmond met Den Bosch verbond. En met noord en westelijk Nederland en met het zuiden richting Maastricht en verder naar België. Veel is er echter niet meer over van die textielindustrie met uitzondering van een aantal villa's en twee bedrijven (Raymakers en Vlisco).

Eigen automerk

De stad deed zijn best om een modern imago te krijgen en de structuur van de industrie te versterken. De bouw van theater 't Speelhuis, met de typische kubuswoningen, is daar een mooi voorbeeld van. Helaas is het theater eind 2011 door een grote brand verwoest. Andere leuke weetjes:

  • Helmond heeft ooit een eigen automerk ontworpen (Max)
  • De maxi cosi komt uit Helmond
  • Kasteel van Sinterklaas staat in Helmond (zie verderop bij Bezienswaardigheden)

Kattenmeppers

In de volksmond worden Helmonders ook 'kattenmeppers' genoemd. Sommigen denken dat het te maken heeft met vroeger, toen men vroeger katten at in tijden van armoede. Anderen denken dat het te maken heeft met een 'attractie op jaarbeurzen en kermissen' waarbij katten in een ton werden gestopt en werden doodgeslagen.

Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden

Een van de meest bekende gebouwen in Helmond is het vierkante kasteel bij het centrum. Tot 2001 diende het kasteel als Raadszaal. Later vormde het het decor van de serie 'Kasteel van Sinterklaas' van Omroep Brabant. Sinds die tijd wordt het kasteel jaarlijks rond Sinterklaas omgebouwd tot 'Kasteel van Sinterklaas' en komen kinderen van heinde en ver om te kijken hoe Sinterklaas zijn tijd doorbrengt tijdens zijn bezoek aan Nederland. De rest van het jaar doet het dienst als museum en kun je er o.a. ook trouwen. Ook telt de stad een aantal kerken die een bezoek waard zijn. Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan het Auw Fabriekse, het oudste nog overgebleven industrieel monument, aan de Kanaaldijk N.W. in Helmond en het stadspark De Warande waar je heerlijk kunt wandelen of in de zomer muziek kunt luisteren. En verder de Kapel van Binderen en  Brandevoort (Vinex-wijk met kenmerken van een vestigingsstadje).

Cijfers en feiten

Helmond telt anno 2018 in totaal 90.911 inwoners, verspreid over 12 wijken. Het aantal vrouwen en mannen is nagenoeg gelijk (49,6% tegenover 50,4%). De grootste groep bij zowel mannen als vrouwen is tussen de 45 en 49 jaar oud. De stad heeft een totale oppervlakte van 54,75 km². Helmond kent een uitgebreid annexatieverleden. Sommigen daarvan lukten niet, zoals de annexatie met o.a. Aarle-Rixtel en Mierlo. Andere delen van o.a. Deurne (nu Brandevoort), Mierlo (nu 't Hout) en Stiphout werden wel bij Helmond gevoegd.

Politiek

Het dagelijks bestuur wordt uitgevoerd door het College van Burgemeester en Wethouders en bestaat uit burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel, Loco-burgemeester en wethouder Erik de Vries (SP), wethouder Jos van Bree (VVD), wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans (CDA), wethouder Nathalie van der Zanden-van der Weijden (SP), wethouder Frans Stienen (CDA), wethouder Paul Smeulders (GroenLinks) en gemeentesecretaris drs Alwin ter Voert. In de gemeenteraad, die de Helmonders vertegenwoordigen zijn 11 partijen vertegenwoordigd: CDA, Lokaal Sterk, SP, VVD, D66, PvdA, GroenLinks, Helmond Aktief, Senioren 2013, Helder Helmond en plan!