Meierijstad een van de jongste, zoniet dé jongste gemeente van onze provincie. De gemeente is op in januari 2017 officieel ontstaan na een fusie van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. De eerste fundamenten voor de fusie werden al gelegd in 2013 en in 2014 mochten inwoners van de oude gemeenten kiezen uit drie nieuwe namen. Veruit de meeste stemmen gingen naar Meierijstad.

Bezienswaardigheden

Hoewel de gemeentes gefuseerd zijn, hebben zowel Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel hun eigen identiteit, sfeer en dynamiek. Zo heeft Schijndel het jaarlijks terugkerende festival Paaspop, hét eerste festival van het seizoen en dat al sinds 1974. In 2017 vond de grootste editie ooit plaats met zo'n 70.000 bezoekers (dat is bijna heel Meierijstad dat zo'n 80.000 inwoners telt). Maar Schijndel heeft ook het Jan Heesterhuis, een museum dat geheel gewijd is aan kunstenaar Jan Heester en De Glazen Boerderij op de markt in schijndel. De uitvergrote, gemiddelde Schijndelse boerderij is een multifunctioneel gebouw dat volledig in glas is gebouwd. In de boerderij zitten winkels, kantoren, restaurants en een wellness-centrum. Kenmerkend voor Sint-Oedenrode is de Dommel die dwars door het historisch centrum loopt. Ook in Sint-Oedenrode ligt Kasteel Henksenhage, dat vandaag de dag gebruikt wordt voor bruiloften en partijen, en Kasteel Raadhuis Dommelrode dat tegenwoordig dienst doet als vergaderlocatie van Meierijstad. Tijdens openingsuren is het wel te bezichtigen. Veghel heeft de Aa, die dwars door het centrum loopt. Ook heeft Veghel heel wat bekende Brabanders rondlopen zoals cabaretier Theo Maassen en acteur Patrick Stoof (o.a. bekend als deelnemer en mol in 'Wie is de Mol). En natuurlijk is Veghel ook bekend om supermarktketen Jumbo. In Cultuur Haven Veghel aan de binnenhaven van Veghel kun je terecht voor allerlei evenementenen leuke uitstapjes als theater De Blauwe Kei en de Proeffabriek.

Cijfers en feiten

Meierijstad telt ruim 80.000 inwoners. Daarmee staat de gemeente in de top 10 van grootste Brabantse gemeenten. Er wonen net iets meer mannen dan vrouwen en de meerderheid van de inwoners is tussen de 50 en 59 jaar oud. Meierijstad telt ruim 186 m2; dat zijn zo'n 27.0000 voetbalvelden. En er zijn 7620 bedrijven gevestigd. Die vertegenwoordigen 44.000 banen. Het grondgebied wordt doorkruist door de snelweg A50 en de Zuid-Willemsvaart. Onder Meierijstad vallen 13 dorpen en 54 buurtschappen.

Politiek

De gemeenteraad van Meierijstad bestaat uit 35 leden, bestaande uit Team Meierijstad (TEAM), CDA, VVD, SP, Hart voor Schijndel, blanco lijst, PvdA, D66 en Gemeentebelang Meierstad. Kees van Rooij (CDA) is burgemeester, Eus Witlox (TEAM), Jan Goijaarts (CDA), Harry van Rooijen (CDA), Eric van den Bogaard (TEAM), Coby van der Pas (CDA) en Menno Roozendaal (PvdA) zijn wethouders. Marijke Wilms is secretaris.