Elk jaar verschijnt eind oktober de restaurantgids Lekker 500. De gids beoordeelt elk jaar de 500 beste restaurants van Nederland. De restaurants worden op zestig punten beoordeeld zoals de bereiding van het diner en hoe het geserveerd wordt. Dit zijn volgens Lekker de drie lekkerste restaurants in Breda.

Restaurant Wolfslaar is ten opzichte van vorig jaar een plaats gedaald. Ze staan wel nog in de top 100 van beste restaurants en dat is toch een prestatie. Restaurant Zuyd staat al negen jaar in de top 500. Ook De Stadstuin heeft weer een plek in de Lekker500.

Restaurant Wolfslaar

Het restaurant maakt onderdeel uit van Landgoed Wolfslaar, aan de zuidrand van Breda. Het landhuis is geschikt voor feesten en partijen, het koetshuis wordt gebruikt als restaurant. Sinds 2005 is Restaurant Wolfslaar jaarlijks beloond met een michelinster en behoort het volgens review-sites tot de 10 beste restaurants van Brabant en bij de 80 beste restaurants van Nederland. En sinds jaren ook tot de top 100 van de Lekker500. Chef-kok Maarten Camps kookt liefst met groenten uit eigen tuin, of uit de regio. Lekker500 werd volgens eigen zeggen aangenaam verrast door de smaken van de amuse, tartaar van rauwe zeebaars met bundelzwammetjes, schuim van groene curry en krokant zeewier. Ook het voorgerecht, het hoofdgerecht en en toetje zijn volgens de restaurantsgids een feestje. Op zijn eigen website schrijft Maarten Camps dat hij het 'heerlijk vindt om een gerecht helemaal te perfectioneren en de gasten te zien genieten'.

Restaurant Zuyd

Wie Ginnekenweg zegt, denkt vrijwel meteen aan luxe winkels. De straat wordt ook wel de PC Hooftstraat van Breda genoemd. Naast winkelen kun je er ook heerlijk eten, zoals bij Restaurant Zuyd. Het restaurant staat niet voor niks al negen jaar in de top 500 van de Lekker-restaurantgids. Ook dit jaar. Eyecatcher is volgens eigen zeggen de 8 meter lange zilveren bank. Vanuit de semi-open keuken, maakt chef-kok Stefan Dirkx vijf dagen per week gerechten, geïnspireerd op de Franse keuken en met wereldse invloeden. Zoals tartaar van Holsteiner kalf met krokante zwezerik en een garnituur van rode biet, ui, gerookte boter met dukkah (Egyptische specerijnotenmengsel) van hazelnoot en spelt. 'Een mooie start', volgens Lekker. Ook de kabeljauwrug is van 'grote klasse' volgens de restaurantgids. 'Het verrassingsdessert van witte en bruine chocolade met karamel en koffie met huisgemaakte friandises maken het menu compleet'. Hier kom je zonder reservering niet zo maar binnen, dat is een feit!

De Stadstuin

Restaurant De Stadstuin heeft niet alleen weer een plek in de restaurantgids. Ook de Guide Michelin 2019 heeft het restaurant weer bekroond met een Bib Gourmand. De Stadstuin bevindt zich, net als Restaurant Zuyd, aan de prestigieuze Ginnenkenweg in een stijlvol herenhuis. En dat al sinds 1997. Chef-kok Jari Kooiman kookt het liefst met ingrediënten uit de buurt. Voor patron-cuisinier Adrie Crezee is uit eten gaan 'genieten met al je zintuigen in een elegant kader'. Restaurantgids Lekker waagde zich aan een amuse van rode kool, wasabi, sesam, witte chocolade en makreel en een amuse van linzen met kruidencrème en kerrieolie. Gevolgd door o.a. makreel met rivierkreeftjes en truffelrisotto met pata negra, een gepocheerd eitje en hollandaisesaus. Als toetje werd gekozen voor mangocompote met pepertjes, amandelzalf en ijs van witte chocolade en witte martini. 'Sympathiek adres', besluit de Lekker-gids de recensie. 

De Lekker-gids kwam eind oktober al uit. De meeste restaurants veranderen regelmatig hun menu. De besproken menu's kunnen inmiddels al niet meer op de kaart staan

Elk jaar verschijnt eind oktober de restaurantgids Lekker 500. De gids beoordeelt elk jaar de 500 beste restaurants van Nederland. De restaurants worden op zestig punten beoordeeld zoals de bereiding van het diner en hoe het geserveerd wordt. Dit zijn volgens Lekker de vier lekkerste restaurants in Tilburg.

Nieuwkomer is Kok Verhoeven, Monarh kreeg vorig jaar de eerste vermelding. La Nouvelle Auberge, voorheen Auberge du Bonheur en Hofstede de Blaak maken al langer deeluit van de Lekker500. Helaas voor Tilburg geen top100-plek, maar het feit dat je als restaurant al in de top500 zit is al een prestatie op zich.

Kok Verhoeven

Nieuwkomer in Tilburg is Kok Verhoeven aan het NS Plein, vlakbij de vernieuwde Spoorzone. Hier vind je op de kaart veel visspecialiteiten. Volgens Lekker 'een keuken van goede en heldere smaakcombinaties'. Er is een aparte Fruits de Mer-kaart en ook 'Shared-diner' behoort tot de mogelijkheden. De redacteur van Lekker proefde o.a. van de zeeduivel met geroosterde prei, gefrituurde oester en schuim van riesling. Samen met de langoustine, sjalot, appel en spekpopcorn volgens Lekker een heerlijk gerecht. Het restaurant heeft overigens nog een brasserij waar je zelf een driegangenmenu kunt samenstellen voor een vaste prijs. Dit menu is overigens door Michelin bekroond met een Bib Gourmand.

Monarh

Monarh kwam vorig jaar als nieuwkomer binnen. Het restaurant is gevestigd in het 125 jaar oude klooster van de missionarissen van Het Heilige Hart aan de Bredaseweg. In 2013 begon de bouw van het restaurant. Inmiddels is het uitgegroeid tot een toprestaurant met een Michelinster; het eerste restaurant ooit in Tilburg overigens. Aan het roer van de Franse keuken staat chef-kok Paul Kappé. Zijn broer Ralph is gastheer en sommelier. Lekker proefde o.a. een aantal amuses, gevolgd door een voorgerecht van o.a. garnalen, handgedoken coquille met gesmolten eendenlever en krokante eendenhuid. "Overheerlijk maar erg kleine proeverijtjes", aldus de Lekker-gids. Over het dessert zijn ze minder te spreken. Algehele conclusie: hoge prijzen voor kleine porties, maar sowieso een aanrader om het zelf te gaan ontdekken.

La Nouvelle Auberge

Het interieur van het restaurant van hotel Auberge du Bonheur is dit jaar grondig aangepakt en heeft tegelijkertijd haar naam veranderd in La Nouvelle Auberge. Het restaurant bevindt zich in een statige villa aan de rand van het Warandepark aan de Bredaseweg in Tilburg. Het is er altijd druk, maar daarom niet minder sfeervol en relaxt. Cuisinier Ralph Blaakenburg weet van elke maaltijd een culinair hoogstandje te maken, geïnspireerd op de Franse keuken. Alle gerechten worden aangevuld met streekproducten van het seizoen. Voor de redacteur van Lekker is de topper van de avond rosé gebraden tamme eendenborst, gelakt met oosterse kruiden en bestrooid met sesamzaad en afgewerkt met garnituren van witte en groene asperges, morieljes en licht zoete knoflookjus (naast amuses, ceviche van kabeljouw en langoustine met bevroren passievrucht). Leuk detail: als je vraagt om een thee krijg je een theekaart met 10 verschillende losse soorten. 

Hofstede de Blaak

De Hofstede is een authentiek Engels landhuis dat in 1907 is gebouwd. Die authentieke sfeer vind je nog steeds terug aan de bars en bij de entree. Volgens de eigenaars van Hofstede de Blaak is het pronkstuk de jachtzaal met eikenhouten lambrisering. Ook hier een mix van vlees en vis. Als hoofdgerecht staat er ook Anjou-duif en piepkuiken op het menu. Lekker noemt o.a. de op de huid gebakken kabeljauw met fregola, basilicum en krachtige langoustinejus. Het dessert, bestaande uit gemarineerde aardbeien met een sausje van rode paprika, witte chocolade en zuring is 'verrassend' en geeft een 'frisse smaak'.

Let op:
De Lekker-gids kwam eind oktober al uit. De meeste restaurants veranderen regelmatig hun menu. De besproken menu's kunnen inmiddels al niet meer op de kaart staan.

Brabant is de provincie van gezelligheid. Diverse artiesten wisten het al te benoemen en ook de vele evenementen in Brabant laten aan de verbeelding niets over. De Tilburgse kermis, de vele musea, exposities, dierentuinen, maar ook de vele winkelgebieden en diversiteit aan terrassen maken Brabant tot een grote, gezellige provincie. Op deze site namen we je al mee naar diverse lekkere restaurants die Brabant kent.

Uit eten in Brabant

Voor wie in de provincie Brabant woont, er een bezoekje brengt of er graag op vakantie gaat, heeft Brabant veel restaurants met heerlijke gerechten. Eigenlijk is er voor ieder wel wat te beleven. Bezoek bijvoorbeeld eens cafetaria Pieperz in Veghel. Zelfgemaakte friet om je vingers bij af te likken en een genot voor jong en oud. Zo vind je ze niet veel meer in Nederland. Of breng een bezoekje aan Kengzo in Waalwijk. Een All you can eat concept, in een nieuw jasje. Bestellen via een tablet maakt het gemakkelijk en zorgt er voor dat je niet hoeft op te staan van de tafel en weg te lopen uit een goed gesprek met je vrienden. Ga je toch liever wokken, breng dan een bezoek aan Het Paradijs in Oosterhout. Heerlijk eten voor een vaste prijs.

Gezellig uit eten

Ondanks dat er gezinnen zijn die nooit uit eten gaan of kunnen, is uit onderzoek toch gebleken dat een kwart van de consumenten minimaal 1 keer per maand uit eten gaat. Uit eten is niet alleen gemakkelijk om een avondje niet te hoeven koken, het is ook een lief kadootje bij een verjaardag of huwelijksdag. Wanneer we uit eten gaan zijn we ontspannen en het is dan ook niet vreemd dat hier dan ook vaak de beste gesprekken op gang komen. Uit eten in Brabant kan ook prima. In bijna alle restaurants in Brabant vindt je de Brabantse, huiselijke gezelligheid terug. En ben je na het eten nog niet moe kun je altijd nog een bezoekje brengen aan een van de vele cafés die Brabant rijk is.

Italiaans restaurant Bella Roma is het 'beste restaurant van Breda'. Dat blijkt uit de resultaten van de Best Restaurant Awards 2018 van Thuisbezorgd.nl. Klanten beoordeelden de Italiaan van alle deelnemende Bredase restaurants gemiddeld het best.

De winnaar werd gekozen op basis van reviews op de website van Thuisbezorgd.nl. De gemiddelde score van de kwaliteit van het eten en de snelheid van de bezorging gaf de doorslag. Naast regionale winnaars is er ook één landelijke winnaar gekozen uit 787 genomineerden.

De verkiezing werd voor het vijfde jaar op rij gehouden. Het beste restaurant van Nederland was volgens klanten van Thuisbezorgd.nl het Rotterdamse Inci.

Wie in Waalwijk of omgeving uit eten wil heeft keuze genoeg. Dat kan ook niet anders, met een inwonersaantal van ruim 47 duizend bewoners, zijn de smaken zeer verschillend en is Waalwijk bijna wel genoodzaakt om een grote diversiteit aan restaurants te hebben. En dat heeft het! Van cafetaria tot luxe restaurant, je vind ze in Waalwijk. Wij hebben een paar hele smakelijke plekjes opgezocht en nemen je graag mee op ontdekkingsreis.

De Gulle Lach

Allereerst gaan we naar de Grotestraat in Waalwijk. Hier vinden we restaurant De Gulle Lach. In de Gulle Lach kun je elke vrijdag terecht voor een 3 gangen diner voor 2 personen. Hier betaal je dan slechts €35,= euro voor. Bij dit 3 gangen menu kun je uit verschillende, heerlijke gerechten kiezen zoals Franse kip, pittig preipotje of Grootmoeders sukadelapjes. Een voor een gerechten die je tong doen tintelen. Alle gerechten en ook de sausjes en nagerechten worden huisgemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Oma’s appeltaart als toetje? Natuurlijk met een toef slagroom!

Brabantse gemoedelijkheid

Wanneer je gezellig met vrienden uit eten wilt en op zoek bent naar de Brabantse gemoedelijkheid, dan ben je bij het Galgenwiel aan het juiste adres. Op de Burgermeester Smeelelaan vinden we al vanaf 1928 deze horecagelegenheid, wat ooit begon als een café. Inmiddels kun je er voortreffelijk eten en hebben ze vele lekkere gerechten op de kaart staan. De gerechten op de kart zijn verrassend met soms een knipoog naar de mediterrane keuken. Daarnaast beschikt Het Galgenwiel over een uitgebreide bier- en wijnkaart.

Restaurant, sushibar en lounge

Ten slotte gaan we nog even terug naar de Grotestraat. Daar vinden we Kengzo, een restaurant, sushibar en lounge in 1. De ambiance is modern en geeft een frisse uitstraling. Bij Kengzo kun je 2,5 uur onbeperkt genieten van  dagverse sushi, sashimi, teppanyaki-wok-frituur en grill gerechtjes. Bestellen is zeer gemakkelijk en gaat bij Kengzo via een tablet. Je kunt kiezen uit zeer veel verschillende gerechtjes die aangeklikt kunnen worden op het tablet. Zo zie je ook precies wat je besteld. Leuk om eens ontspannen, onbeperkt te genieten van de Aziatische keuken.